unortodoxingatlanos

unortodoxingatlanos

Hogyan lesz egy álomból rémálom

2021. március 17. - Egylet.hu

 

Még egy tapasztalt ingatlanost is megtéveszthetnek a beruházói ígéretek.

Munkatársunk, Judit mesélte el az alábbi történetet, hogy okuljon belőle mindenki, aki manapság újépítésű ingatlan vásárlását tervezi:

„ 2019. januárjában foglalóztunk le egy soklakásos társasházban épülő, kisebb méretű lakást fiamnak, hogy elkezdhesse önálló életét. Nem volt szükség hitel felvételére, de nem akartuk kifizetni egyszerre a vételárat, így végül a szakaszos ütemszerű fizetési konstrukciót választottuk. Tudtam, hogy akkor érdemes lefoglalni a lakást, amikor még csak alaprajzon létezik az épület, hiszen a legjobb tájolású és elrendezésű lakások hamar gazdára lelnek.

Első lépésként egy előszerződés aláírására került sor, a végleges adásvételi szerződést csak a használatbavételi engedély kiadása után lehetett megkötni. Szerződni csak az építtető cég ügyvédjénél lehetett, aki akarta, a saját ügyvédjével, külön díj ellenében átnézethette. Az ügyvédünk csak csóválta a fejét a szerződés láttán, és csendesen megjegyezte, hogy nem túl vevőbarát iromány. Változtatni nem lehetett benne, a vevő eldönthet, hogy aláírja vagy nem. Aláírtuk. Az sem zavart, hogy az előszerződés fél év csúszási lehetőséget adott az építtetőknek kötbér nélkül, hiszen volt hol laknia a fiamnak. Igaz, elgondolkodtam rajta, hogy aki eladta a lakását és határidőre kellene költöznie, azzal mi lesz egy esetleges csúszás esetén. És akkor még a Covid 19 csak Kína határán kopogtatott, de lehet, hogy ők már sejtették, a vírus fénysebességre kapcsol majd. Szerepelt még az előszerződésben, hogy egyszer személyesen is meg lehet nézni a készülő lakást ingyenesen, utána fizetni kell a leskelődésért. Ezt nem vettem komolyan, azt gondoltam, biztosan lesznek alkalmak, amikor megnézhetjük a beépítésre kerülő anyagokat, ellenőrizhetjük a munkafolyamatot. Megismerkedtem a „készre jelentés” fogalmával is. Ez nem egyenlő a birtokbaadási határidővel. Amikor az építtető jelenti, hogy elkészült az ingatlan, akkor a vevő lehetőséget kap rá, hogy megtekintse, és felírja az esetlegesen felfedezett hibákat, hiányosságokat. A szerződés szerint a hibalistán szereplő tételeket tizenöt napon belül köteles javítani az építtető cég. A készre jelentési határidő 2020. március 31. volt.

Március derekán jött egy e-mail a hat hónap csúszásról, a vírushelyzetre hivatkozva. Készre jelentés 2020. szeptember 30-án lesz.  Mivel egy ismerősöm ex férje, egy nyolcvanéves ember volt az építtető cég feje, azt is megtudtuk, hogy sajnos ő is azok közé került, akiknek nem sikerült legyőzni ezt a betegséget. Emberek vagyunk, megértettünk mindent, csendes beletörődéssel vártuk az építkezés folytatását. Közben elkezdtük a tervezgetést, amiben egy nagyon kedves lakberendező barátnőm, Szabó Ildikó Angéla segített, látványtervek készítésével.



2020. tavaszán személyesen választhattuk ki a meleg burkolatokat, de a hidegburkolat megtekintésére már nem volt lehetőség. Kaptunk egy „csodálatos” fotót, hogy nesze, válassz, de a járványhelyzet miatt személyesen már nem lehetett bemenni hozzájuk. Hiába kértem, adják meg a burkolat márkáját és kódszámát, hogy elmehessünk egy áruházba megnézni, mert a fotó elég gyengécskére sikerült:


Nem kaptam meg az információt. Az idő előrehaladtával egyre nehézkesebbé vált a kommunikáció, voltak kérdéseink, melyekre egyáltalán nem érkezett válasz. A vevők létrehoztak az egyik közösségi oldalon egy csoportot, így egymástól szereztünk információ morzsákat. A szerződésben szereplő egyszeri megtekintés lehetősége is elúszott, a járványhelyzet miatt…

Az alaprajz szerint a fürdő ajtaja befelé nyílt és azt kértem, fordítsák meg kifelé nyílóra, hogy odatehessünk egy keskeny fürdőszoba szekrényt, mivel a törölközőszárító radiátor eredetileg a kádnál volt. Ezt a módosítást ingyen biztosította az építtető cég. Kértük még, hogy az előszoba és a szoba közötti ajtót ne építsék be, mert nem lesz rá szükség. Ezért már ötvenezer forint plusz ÁFA költségtérítést kellett volna fizetni. Úgy, hogy egy ajtóval kevesebb kerül felhasználásra. Ezt azóta sem értem. De így ezt el is vetettük, majd leakasztjuk.

Jött a csoda, 2020. szeptember utolsó napjaiban készre jelentették a lakást, így őket nem terheli már a kötbér lehetősége. Októberben került sor a műszaki átadásra, ahol átnéztünk mindent, felmértük a lakás hibáit, amit az építtető tizenöt napon belül köteles javítani. Azt már hallottam a csoporttagoktól, hogy érdemes fáziskeresőt vinni magunkkal, mert akadt olyan vevő, akinél néhány konnektorokban nem volt áram, csak díszletként szerepelt a falon. Óriási hibákat nem találtunk, csak apró bosszúságra adó dolgokat, mint a mozgó csaptelep. A legmegdöbbentőbb volt, hogy két a padlófűtéshez tartozó elosztó került beszerelésre, ami helyet vett el a pici lakásból, egyszer a konyha részből a másik az előszobából. A fürdő ajtót megfordították, de pont arra a falra került a törölközőszárító radiátor. Így szekrényt mégsem tehetünk oda. Erre rákérdeztem, azt a választ kaptam, hogy a kádhoz nem lehet tenni, az szabálytalan. Igen? Akkor miért úgy volt az eredeti rajzon? Megláttam, hogy a szemben lévő lakás nyitva van, nem voltam rest bemenni, és láss csodát, ott a kádnál volt a radiátor. No comment. Még abban a hónapban szerettük volna leellenőrizni, hogy kijavították-e a hibákat. Nem sikerült betartani a tizenöt napot. Sőt, a harmadik emeleten eltört egy vízcső, ami végigáztatta az alatta lévő ingatlanokat, és ezzel a ténnyel ott és akkor szembesültek. Itt már kezdett elgurulni a gyógyszerem, de próbáltam úrinő módjára viselkedni. Kértem a hibák újbóli kijavítást. Novemberre kaptunk időpontot a végleges adásvételi szerződés aláírására, és a birtokbaadásra, de előtte látni akartuk, hogy mindent kijavítottak-e. Ismét nem sikerült. Hét napot kaptak, amit a szerződésbe is beírattattam. Közöltem, hogy addig nem veszem át a lakást. Hét nap elteltével újabb időpont, ahol kiderült, valamicskét javítgattak, pacsmagoltak.

De itt elfogyott a türelem és a fiam birtokba került. Lehet, hogy erre játszottak. Tudják, hogy a kedves vevőnek úgy sincs már idege és ideje veszekedni. Addigra ők már a teljes vételárat megkapták. Talán pár százezret, vagy egy milliót vissza kellett volna tartanunk a birtokbaadásig, hogy ha bármilyen probléma felmerül, abból lehet orvosolni. A műszaki leírásban szerepelt, hogy előfordulhat a lakáson belül gipszkarton fal, amit mi sikeresen megnyertünk a konyha falán. E miatt a felső szekrényeket nem tudjuk feltenni, amíg nem kapjuk meg azt a rajzot, hogy hol mennek a gipszkartont tartó fémoszlopok. Kétszer kértem, egyszer sem kaptam meg. A következő csalódás akkor ért, amikor jött az asztalos a bútorok miatt. Hozta a lézeres szintezőjét. Néhány helyen három cm eltérés is volt a függőleges és vízszintes síkokban. Mondta, hogy ez még teljesen rendben van, mert találkozott már több mint tíz cm eltéréssel is. Az biztos, hogy ha legközelebb újépítésű ingatlant vásárolnék, nem írnék alá olyan szerződést, amiben nem tarthatok vissza pénzt a birtokbaadásig.”

Ezek a problémák leginkább olyan projekteknél fordulnak elő, ahol a lakásszám meghaladja az ötven darabot. Ha tehetjük, akkor olyan projektet válasszunk, ahol kevesebb az eladásra váró lakás, az építtető nem egy projektcég, amely csak az adott épület felépítése miatt jött létre, megfelelő referenciákkal rendelkezik, és dedikált csapat foglalkozik az ügyfelekkel. Kisebb beruházóknál pedig az a jó választás, ha olyan építtetőt keresünk, aki nem a vevők pénzéből építi fel az ingatlant.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://unortodoxingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7216468526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása